8 jaar gevangenis voor smokkel van 5400 kilo hasj

De rechtbank in Arnhem heeft de 38-jarige Marokkaan Ahmed C. bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij krijgt die straf opgelegd voor de invoer van 5400 kilo hasj. C. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak hij zou naar verluidt in Marokko zitten.

Volgens de rechtbank zou C. in werkelijkheid verantwoordelijk zijn voor het verhandelen van ruim 62.000 kilo hasj in Nederland. Dit concluderen ze op basis van de administratie die is aangetroffen.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat C. bijna € 24.000.000 aan illegaal verkregen crimineel vermogen heeft witgewassen.

Zijn halfbroer, de 49-jarige Khalid el B., kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Ook hij was niet aanwezig bij de uitspraak. Vermoedt wordt dat ook hij ergens in Marokko zit.

De modus operandi van Ahmed was om de hasj met zeiljachten vanuit Marokko naar Nederland te laten transporteren. De winst werd nadien contant naar Spanje en Marokko vervoerd en vervolgens op verschillende bankrekeningen gestort.

Het onderzoek is in 2008 gestart met verschillende doorzoekingen in Gelderland. Inmiddels zijn twaalf medeverdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen of werkstraffen.