80 miljoen euro aan cocaïne gepakt tussen bier en oldtimers in haven Rotterdam

De douane heeft bij controles in de Rotterdamse haven ruim een ton cocaïne aangetroffen tussen bier en oldtimers.

De eerste partij, 839 kilo cocaïne, zat verstopt in een container geladen met twee oude Volkswagen busjes en was afkomstig uit Brazilië. De ontvanger van de oldtimers heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Kort na de eerste onderschepping hebben douaniers een partij van 230 kilo cocaïne aangetroffen in een container geladen met dozen bier. Omdat ook ongebrande noten werden aangetroffen tussen de verdovende middelen is het HARC-team direct een onderzoek gestart.

Uit dat onderzoek blijkt dat personen vermoedelijk gebruik hebben gemaakt van de switchmethode. Elders op het haventerrein werd een container aangetroffen geladen met ongebrande noten uit Argentinië. De container met de ongebrande noten lijkt te zijn gebruikt om de partij cocaïne naar Nederland te brengen. De lading was bestemd voor een bedrijf in Rusland, het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.