Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 8,5 jaar gevangenisstraf en een geldboete geëist voor de smokkel van cocaïne.

Volgens justitie zouden de mannen van 51 en 61 jaar uit Lelystad betrokken zijn geweest bij de transport van twee ladingen cocaïne. Het gaat om een transport van ongeveer 83,5 kilo cocaïne dat in Nederland en België is ingevoerd in de periode van 1 februari 2018 tot en met 29 maart 2018. En een tweede grote hoeveelheid die in Nederland is ingevoerd in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 15 oktober 2018. Volgens een rapport over die laatstgenoemde partij dat het Nederlands Forensisch Instituut op 10 mei 2019 uitbracht, op basis van bemonstering, gaat het om rond de 208 kilo cocaïne.

Op 12 oktober 2018 heeft de Douane in Antwerpen een container met 120 vaten bevroren ananas- en aardbeienpulp gecontroleerd. Bij deze controle is gebleken dat een aantal vaten met fruitpulp cocaïne bevat. Hierop heeft de Douane de vaten in beslag genomen. De Belgische autoriteiten hebben Nederland op de hoogte gebracht van deze vondst. Hierop is in Nederland onderzoek 26Marino gestart.

De container met vruchtenpulp was bestemd voor een bedrijf in Almere, dat op naam staat van de 61-jarige verdachte. Bij een doorzoeking bleek uit in beslag genomen documenten dat het bedrijf in maart 2018 een container met ananassen vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen had laten vervoeren. De Douane in Antwerpen heeft in die container 83,5 kilo cocaïne met de deklading van ananassen gevonden. Het NFI heeft monsters genomen en getest: cocaïne.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan tweemaal de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne. Tegen de mannen is een gevangenisstraf van 8,5 jaar en een geldboete van 30.000 euro geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.