85 maanden cel voor grootschalige internationale drugshandel via darkweb vanuit loods Hillegom

De rechtbank Noord-Holland heeft tot 85 maanden cel opgelegd voor grootschalige internationale drugshandel via het darkweb. De klanten kregen hun goederen per post thuis geleverd.

Het onderzoek kwam aan het rollen toen in 2016 de douane op Schiphol meerdere postpakketten onderschepte waarin drugs verstopt zat. In de pakketten zaten dozen met puzzels. Het bleek dat de drugs via het darkweb op verschillende marktplaatsen werd aangeboden door een gebruiker die zich DearSanta noemde.

De Amerikanen bleken ook bezig te zijn met een onderzoek naar deze verkoper op het darkweb. In dat onderzoek was een account van één van de kopers in de Verenigde Staten overgenomen door een undercover agent van Homeland Security Investigations, die de communicatie met DearSanta had voortgezet. In de onderschepte zendingen zaten in totaal ruim 50 kilo harddrugs. De bestellingen werden ingepakt in een loods in Hillegom en vervolgens werden de postpakketten ingeleverd bij verschillende PostNL punten.

Bij een actie hield de politie datzelfde jaar al vier verdachten aan en werd in de loods ruim 40 kilo harddrugs aangetroffen. Vervolgens bleek dat DearSanta door ging met de verkoop van drugs door middel van pgp-telefoons die hij aan zijn vaste klanten verkocht, onder wie de undercover agent in de Verenigde Staten. De mannen die als nieuwe werkers van DearSanta in beeld kwamen, verpakten de drugs in metalen blikken die vervolgens ook als postpakketten over de hele wereld werden verzonden. Het inpakken van de drugs gebeurde in een loods en woning in Lelystad.

In 2017 zijn nog eens zes mannen aangehouden, onder wie de man die zich voordeed als DearSanta op het darkweb. In de loods en twee woningen in Lelystad werd een handelsvoorraad van ruim 55 kilo harddrugs aangetroffen. Nadat eind 2017 zogenaamde ennetcom-berichten van de mannen waren uitgelezen, kwam nog een verdachte in beeld. Deze man is begin 2018 aangehouden.

De rechtbank heeft verdachten schuldig bevonden en langdurige gevangenisstraffen opgelegd. De hoofdverdachte, een 29-jarige man, heeft 85 maanden cel opgelegd gekregen. Hij was volgens de rechtbank degene die adverteerde onder de naam DearSanta op verschillende Darknet markets, nam de bestellingen op en kwam ook in de loods in Hillegom. Voor het inpakken door de medeverdachten, verstrekte hij de bestellijsten en stuurde hij de werkzaamheden aan. Na verzending werden de track & trace codes naar hem toegezonden door één van de medeverdachten. Deze codes gaf hij vervolgens weer aan de desbetreffende koper. Verder zorgde hij samen met twee andere medeverdachten voor de inkoop van de drugs, inde hij de bitcoins van de kopers, zorgde hij voor het omwisselen van de bitcoins en deelde hij met twee medeverdachten de winst.