© Crime-Nieuws.nl

9 jaar cel in Rusland Amerikaanse basketbalster Griner vanwege wietolie

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel voor wietolie.

Een rechtbank in Moskou heeft de topbasketbalster schuldig bevonden voor bezit en smokkel van verboden drugs. Naast de gevangenisstraf heeft Griner een boete van een miljoen roebel (omgerekend circa 16.000 euro) opgelegd gekregen.

De basketbalster werd in februari aangehouden op het vliegveld van Moskou. Tijdens een controle bleek dat Griner wietolie voor haar vape bij zich had. Ze heeft haar fout toegegeven en zei tijdens de rechtszaak dat ze dit niet opzettelijk heeft gedaan. De rechtbank ziet dit anders en legt een gevangenisstraf op. De aanklager had 9,5 jaar geëist.

Er wordt gesproken over een politiek proces en veel Amerikanen zijn van mening dat Griner niets fout heeft gedaan. Wat veel van die klagers vergeten, is het feit dat soortgelijke delicten in de Verenigde Staten ook strafbaar zijn. Als je met wietolie naar bijvoorbeeld Texas of Alabama vliegt dan kom je er niet vanaf met een berisping en ga je net als in Rusland jaren de cel in. Dus een beetje hypocriet gedrag van de Amerikanen die vinden dat de basketbalster vrij moet worden gelaten.