9 jaar cel plus tbs voor doodschieten Bas van Wijk in Amsterdam na ruzie om (nep) Rolex

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf plus tbs voor het doodschieten van Bas van Wijk in Amsterdam na ruzie om een Rolex.

De 21-jarige Samir El Y. is daarnaast veroordeeld voor afpersing, dreigen met een vuurwapen en verboden wapenbezit. Naast de celstraf en tbs moet de verdachte de nabestaanden in totaal ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen. De opgelegde straf is een stuk lager dan de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) had 18 jaar cel plus tbs geëist.

Het slachtoffer werd op 8 augustus 2020 op een strand bij recreatiegebied de Oeverlanden in Amsterdam neergeschoten. Van Wijk zou de 21-jarige Samir El Y. hebben aangesproken vanwege een mogelijke poging tot diefstal van een horloge van een vriend. De ruzie escaleerde en El Y. schoot Van Wijk neer die ter plekke bezweek aan zijn verwondingen.

De politie kon aan de hand van getuigenverklaringen en na DNA-onderzoek aan een flesje dat blijkens een getuige door de verdachte was gebruikt, de verdachte een aantal dagen na de schietpartij, op 12 augustus, aanhouden. In de auto die de verdachte geregeld gebruikte werden op aanwijzing van de verdachte het gebruikte wapen, patronen en het horloge aangetroffen.