Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man die 13 jaar vastzat in een Duitse cel voor “badkuipmoord” vrijgesproken

Een man die in Duitsland vastzat voor de zogenaamde badkuipmoord is vrijgesproken en vrijgelaten.

Manfred Genditzki, een man die dertien jaar in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op een oudere vrouw in Duitsland, is vandaag vrijgesproken in een nieuw proces. De rechtbank heeft vastgesteld dat het vermeende slachtoffer bij een ongeval is omgekomen.

In 2010 werd Genditzki veroordeeld tot levenslang voor de moord op een 87-jarige vrouw. Hij zou haar hebben geslagen en verdronken in een badkuip na een ruzie in haar appartement. Als conciërge op het complex waar de vrouw woonde, hield hij altijd vol dat hij onschuldig was.

Het oorspronkelijke vonnis was gebaseerd op indirect bewijs, zoals verdachte omstandigheden na de dood van de vrouw en bonnen van aankopen op de dag van haar overlijden. Hoewel er geen direct bewijs was dat hij geld uit haar appartement had gestolen, gingen de aanklagers ervan uit dat hij de moord had gepleegd om dit te verbergen.

Na heropening van de zaak concludeerde de rechtbank dat er geen bewijs was voor moord. Uit verklaringen van experts bleek dat de vrouw waarschijnlijk door een ongeluk om het leven is gekomen. Ze is waarschijnlijk in de badkuip gevallen terwijl ze bezig was met de was of een voetenbad nam en mogelijk bewusteloos raakte, waarna ze verdronk.

Genditzki kwam onder applaus uit de rechtszaal, maar toonde geen uitbundige vreugde. Hij gaf aan dat hij geen reden had om blij te zijn na veertien jaar onterechte gevangenschap.

De rechtbank heeft bepaald dat Genditzki recht heeft op een schadevergoeding voor de tijd die hij ten onrechte heeft vastgezeten. Mensen die onterecht hebben vastgezeten in Duitsland hebben recht op een schadevergoeding van 75 euro per dag. In het geval van Genditzki kan dit oplopen tot 368.400 euro, en hij kan ook een vergoeding aanvragen voor gederfde inkomsten.

Het nieuwe proces werpt licht op de mogelijke fouten en eenzijdige behandeling in het eerdere proces, zoals benadrukt door de rechter. De vrijgesproken man kan nu beginnen met het opbouwen van zijn leven na deze lange juridische strijd.