Cel geëist tegen verhuurbemiddelaar Rotterdam voor regelen panden criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 7 oktober 2023 een strafeis bekendgemaakt tegen een 28-jarige man uit Rotterdam, een verhuurbemiddelaar, en zijn 23-jarige medewerker.

De verhuurbemiddelaar wordt verdacht van (gewoonte)witwassen en valsheid in geschrifte, terwijl zijn medewerker wordt beschuldigd van betrokkenheid. De strafeis tegen de verhuurbemiddelaar is 8 maanden gevangenisstraf, grotendeels voorwaardelijk, en tegen zijn medewerker is een strafeis van 5 maanden gevangenisstraf, grotendeels voorwaardelijk.

Het onderzoek begon na een melding van de bank bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over verdachte financiële transacties door het bedrijf van de verhuurbemiddelaar. Tijdens een grootschalige actie in november 2020 werden beide verdachten aangehouden. In meerdere panden die door de verhuurbemiddelaar werden verhuurd, werden ernstige strafbare feiten ontdekt.

Er zijn onder meer vuurwapens en messen, 42 kilo cocaïne, 140.000 euro contant geld en een PGP (pretty good privacy) telefoon aangetroffen. Zo’n PGP telefoon wordt gebruikt voor versleutelde communicatie tussen criminelen onderling. Ook werd een pand gebruikt voor illegale prostitutie.

De officier van justitie betoogt dat de verdachten wisten dat ze criminele activiteiten faciliteerden, wat een wezenlijke bijdrage leverde aan ondermijnende criminaliteit en de veiligheid van omwonenden in gevaar bracht.

De uitspraak in deze zaak wordt op 24 oktober 2023 verwacht.