© Pexels / Pixabay

Hoofdverdachte liquidatie president Haïti na twee jaar aangehouden

De hoofdverdachte van de moord op toenmalig Haïtiaanse president Jovenel Moïse is na ruim twee jaar gearresteerd.

Joseph Felix Badio, een voormalig medewerker van het ministerie van Justitie, werd donderdag 20 oktober aangehouden in de voorstad Petion-Ville.

Badio wordt ervan verdacht de moordenaars te hebben ingehuurd die Moïse in juli 2021 doodschoten. De moordenaar was een groep gewapende mannen, waaronder Colombiaanse huurmoordenaars. Enkele andere betrokkenen, onder wie een senator en een zakenman, zijn in de Verenigde Staten berecht voor hun aandeel in de zaak.

De arrestatie van Badio is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de moord op Moïse. Het is nog niet duidelijk wat de reden was voor de moord, maar er wordt gespeculeerd dat het te maken had met politieke onenigheid in Haïti.

Sinds de moord is Haïti in chaos gestort. Er is grote politieke onenigheid en een gebrek aan besluitvorming. Als gevolg daarvan hebben gewapende bendes hun greep op de bevolking versterkt. Door bendegeweld kwamen begin dit jaar in minder dan twee weken bijna 200 mensen om het leven.

De arrestatie van Badio wordt door veel Haïtianen gezien als een lichtpuntje in een verder sombere situatie. Het is te hopen dat het onderzoek naar de moord op Moïse nu kan worden afgerond en dat de daders worden berecht.