12 miljoen euro aan blokken cocaïne in The North Face tassen onderweg naar Nederland
© NCA

12 miljoen euro aan blokken cocaïne in The North Face tassen onderweg naar Nederland

In Groot-Brittannië is een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne, met een geschatte straatwaarde van meer dan £ 10 miljoen (omgerekend ongeveer 12 miljoen euro), in beslag genomen.

De drugs werden ontdekt op een zeldzame plek diep verborgen in de romp van het containerschip in de haven van Sheerness in Kent. Dit maakte deel uit van een lopend onderzoek van de National Crime Agency (NCA), waarbij politieagenten en Border Force betrokken waren.

De blokken cocaïne bleken maar liefst 137 kilogram te wegen en werden gevonden aan boord van een Panamees geregistreerd schip, oorspronkelijk geladen met bananen. Ze waren slim verborgen in vier grote The North Face tassen, diep onder de waterlijn in de zeekist van het schip. De zeekist dient normaal gesproken voor zeewaterinlaat om stabiliteit te bevorderen.

Hoewel het schip op weg was naar Nederland, voerden gespecialiseerde teams huiszoekingen uit in Sheerness, gebaseerd op informatie verstrekt door de NCA nadat het schip op 14 oktober was aangemeerd. Een gespecialiseerd duikteam van de National Police Chiefs Council heeft na een onderwateronderzoek van de scheepsromp, uitgevoerd bij verminderd zicht, vijf uur nodig gehad om de drugs te bergen. De cocaïne was ingenieus verborgen achter vastgeschroefde roosters.

De geschatte straatwaarde van de inbeslaggenomen cocaïne zou na versnijding en verkoop meer dan 12 miljoen euro kunnen bedragen. Deze vondst is een van de zeldzame ontdekkingen van een partij drugs die onder water werden verborgen in Groot-Brittannië, met de meest recente in Bristol in november 2021, waar 46 kilogram cocaïne werd ontdekt.