Audi RS6 en Porsche in beslag bij invallen FIOD grootschalige btw miljoenenfraude

Op 14 november heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen gedaan in Zoetermeer, Reeuwijk en Berkel en Rodenrijs in het kader van een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie.

De doorzoekingen betroffen drie woningen en een bedrijfspand. Drie mannen worden verdacht van betrokkenheid bij btw-carrouselfraude, waarbij naar verluidt miljoenen euro’s aan btw niet is afgedragen. Tot nu toe zijn er geen arrestaties verricht.

De verdenking is dat de verdachten betrokken zijn bij grensoverschrijdende btw-fraude, met name in de in- en verkoop van IT-producten en consumentenelektronica. Ze zouden een cruciale rol spelen in het doorverkopen van goederen binnen een frauduleuze keten. Gedurende meerdere jaren leverden ze goederen aan bedrijven, voornamelijk gevestigd binnen de Europese Unie.

Veel van deze afnemers worden omschreven als “missing traders” of “ploffers”. Dit zijn bedrijven die in het land van vestiging wel btw in rekening brengen aan hun afnemers, maar deze btw opzettelijk niet afdragen aan de belastingautoriteiten. De term “ploffer” verwijst naar het feit dat deze ondernemingen vaak plotseling verdwijnen, waardoor de belastingautoriteit in de betrokken lidstaat de niet afgedragen btw niet kan innen.

Tijdens de doorzoekingen heeft de FIOD beslag gelegd op verschillende activa, waaronder woningen, bankrekeningen en luxe auto’s zoals een Audi RS6 Avant en een Porsche Carrera GTS. Daarnaast zijn administratieve documenten in beslag genomen. Het onderzoek is nog in volle gang, en de autoriteiten volgen het spoor van de vermeende fraude nauwlettend.