Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man vrijgesproken voor brandstichting containerwoningcomplex in Amsterdam

Een 28-jarige man is vrijgesproken van brandstichting in het containerwoningcomplex ‘Startblok Riekerhaven’ in Amsterdam Nieuw-West op 13 november 2022.

De rechtbank oordeelde dat op basis van het dossier niet kan worden bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de allesverwoestende brand in blok 6 van het complex.

Op de ochtend van 13 november 2022 resulteerde de brand in levensgevaar voor bewoners in omliggende woningen, waarbij tientallen verblijven onbewoonbaar werden verklaard. Hoewel de brand duidelijk begon in de woning van de 28-jarige man, blijft de oorzaak onbekend volgens de forensisch brandonderzoeker.

De man ontkent betrokkenheid bij brandstichting, en aangezien er geen getuigen zijn die verklaren over het ontstaan van de brand, concludeert de rechtbank op basis van het dossier en het zittingsonderzoek dat niet bewezen kan worden dat de man opzettelijk brandbare stoffen in aanraking heeft gebracht met (open) vuur, wat tot de brand heeft geleid.

Doordat hij is vrijgesproken van brandstichting, kan de man niet verantwoordelijk worden gehouden voor de (im)materiële schade van medebewoners in het desbetreffende blok.