© Pexels

Gratie inzake veroordelingen voor wiet in hervormingen regering president Biden

In een belangrijke stap naar strafrechtelijke hervorming zal president Joe Biden vandaag een proclamatie ondertekenen om gratie te verlenen voor bepaalde overtredingen gelinkt aan wiet. Dit initiatief bouwt voort op een eerdere aankondiging van vorig jaar en weerspiegelt de toewijding van de regering aan een meer rechtvaardig strafstelsel.

Functionarissen van het Witte Huis hebben bevestigd dat de gratiemaatregelen specifiek gericht zullen zijn op eenvoudige bezitsdelicten en het gebruik van marihuana, zowel volgens de federale wetgeving als de wetgeving van het District of Columbia. Deze stap is cruciaal om de ongelijke behandeling van mensen veroordeeld voor niet-gewelddadige drugsdelicten aan te pakken. Als onderdeel van dit initiatief zal president Biden ook de gevangenisstraffen van elf personen voor niet-gewelddadige drugsdelicten omzetten, waarbij twee van hen afkomstig zijn uit Georgië.

Deze genomen gratiemaatregelen markeren een paradigmaverschuiving in de aanpak van marihuana door de federale overheid. Het erkent de disproportionele impact van de criminalisering van marihuana op minderheidsgemeenschappen en de voortdurende cyclus van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

De bredere context van marihuanahervormingen in de Verenigde Staten wordt steeds duidelijker, met verschillende staten die al stappen hebben gezet naar decriminalisering of legalisering voor zowel recreatieve als medische doeleinden. President Biden’s besluit weerspiegelt niet alleen deze groeiende trend maar benadrukt ook de inspanningen van zijn regering om de schadelijke gevolgen van de langdurige oorlog tegen drugs aan te pakken.