Foto ter illustratie.

Mexicaanse drugsbaas krijgt 21 jaar cel en 280 miljoen dollar boete voor cokehandel Sinaloakartel

In een baanbrekende rechtszaak is de 71-jarige Mexicaanse drugsbaas, Raul Flores-Hernandez, veroordeeld tot 21 jaar en 10 maanden gevangenisstraf.

Bovendien moet hij een duizelingwekkende boete van 280 miljoen dollar betalen vanwege zijn leidende rol in een internationale samenzwering om tienduizenden kilo’s cocaïne over een periode van veertig jaar naar de Verenigde Staten te smokkelen.

Flores-Hernandez, die schuldig pleitte aan internationale cocaïnehandel in maart 2023, werkte meer dan dertig jaar samen met de leiders van beruchte kartels, waaronder Joaquin “El Chapo” Guzman van het Sinaloa-kartel. De drugsbaron werd beschuldigd van het smokkelen van cocaïne ter waarde van honderden miljoenen dollars vanuit Zuid-Amerika via Mexico naar de Verenigde Staten.

Volgens gerechtelijke documenten was Flores-Hernandez de drijvende kracht achter een drugshandelorganisatie die in 2003 wekelijks meer dan twee ton cocaïne naar Mexico smokkelde, waarvan minstens de helft de Verenigde Staten binnenkwam. In 2007 en 2008 stuurde hij tientallen miljoenen dollars naar Colombia om cocaïne te kopen. Zijn connecties met leiders van gewelddadige drugskartels, waaronder “El Chapo” Guzman en Hector Beltran van de Beltran Leyva Organization, werden tijdens het proces benadrukt.

Procureur-generaal Merrick B. Garland benadrukte de impact van de veroordeling: “Het ministerie van Justitie heeft hem verantwoordelijk gehouden voor zijn misdaden en hij is veroordeeld tot meer dan twintig jaar gevangenisstraf. Iedereen die profiteert van het geweld en de verwoesting van de illegale drugshandel ten koste van het Amerikaanse volk, moet bereid zijn de volle kracht van het ministerie van Justitie onder ogen te zien.”

De veroordeling van Flores-Hernandez is het resultaat van nauwe samenwerking tussen binnenlandse en internationale wetshandhavingspartners, waarbij Homeland Security Investigations (HSI) en de Drug Enforcement Administration (DEA) een cruciale rol speelden. De veroordeling markeert een overwinning in de strijd tegen transnationale criminele organisaties die de veiligheid van gemeenschappen wereldwijd bedreigen.

Deze uitspraak illustreert een belangrijke stap in de bestrijding van de internationale drugshandel en benadrukt de vastberadenheid van wetshandhavingsinstanties om dergelijke criminele organisaties te ontwrichten en ontmantelen.