Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man die Nederlandse Staat ruim half miljoen euro moet betalen gepakt in Spanje

Een 69-jarige man, die de Nederlandse Staat meer dan een half miljoen euro verschuldigd is, is door Spanje overgeleverd aan Nederland. Hij verbleef in Spanje om arrestatie in Nederland te ontlopen.

Op 6 februari werd hij in Benidorm aangehouden door Spaanse collega’s, met medewerking van FASTNL. Op woensdag 14 februari landt hij op Schiphol.

In 2012 werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden en een betaling van € 629.050, waarvan nog € 530.280,33 openstond. Zijn gevangenisstraf voor strafbare feiten uit 2003 en 2004 heeft hij uitgezeten. Vanwege betalingsachterstand werd op vordering van de officier van justitie op 15 november 2022 een gijzeling van 540 dagen opgelegd.

In 2023 werd de man, tijdens een kort verblijf in Nederland, aangehouden en vastgezet. Na korte vrijlating vanwege privéomstandigheden meldde hij zich niet om zijn straf uit te zitten of te betalen.

Een Europees aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd, en Spanje heeft hem nu overgeleverd. De Koninklijke Marechaussee (KMar) haalde hem op en bracht hem terug naar Nederland.