Rotterdamse broers krijgen tot 5 jaar cel voor witwassen tientallen miljoenen euro’s

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee broers uit Rotterdam, respectievelijk 40 jaar oud, veroordeeld voor betrokkenheid bij ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie.

De jongste broer krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar, terwijl de oudere broer 2 jaar celstraf krijgt, zoals overeengekomen in de procesafspraken met het Openbaar Ministerie.

De jongste verdachte heeft gedurende ruim 1,5 jaar grote geldbedragen witgewassen, met een totaal van tientallen miljoenen euro’s. Zijn broer is veroordeeld voor het witwassen van bedragen variërend van 100.000 tot 150.000 euro. Beide broers maakten deel uit van de criminele organisatie.

De hoofdverdachte fungeerde als de rechterhand van het hoofd van de organisatie, verantwoordelijk voor geldoverdrachten en verplaatsingen. Zijn broer had een ondersteunende rol, waaronder het aantrekken van zakelijke relaties.

Het Openbaar Ministerie had procesafspraken gemaakt met de verdachten, waarbij de rechtbank de inhoud en gevolgen besprak en de verdachten instemden. De uitspraak van de rechtbank is in lijn met deze procesafspraken.

Bovendien heeft de jongste verdachte een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie voor ontneming van verdiensten, waarbij hij 500.000 euro heeft betaald.