3,5 jaar cel geëist tegen Rotterdamse geldkoerier voor overdracht miljoenen

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 35-jarige geldkoerier.

Volgens het OM is de man betrokken geweest bij tientallen overdrachten van crimineel geld, met een totaalbedrag van meer dan 3 miljoen euro. Daarnaast eiste de officier van justitie een geldboete van 10.000 euro. De verdachte was niet aanwezig in de rechtbank.

De geldkoerier uit Rotterdam kwam in het vizier van de politie door ontsleutelde SkyECC chatberichten. Hij maakte gebruik van cryptotelefoons en een verborgen ruimte in zijn auto om grote geldbedragen tussen de 100.000 en 1 miljoen euro over te dragen in Nederland. Het OM stelt dat hij betrokken is bij minimaal 85 geldoverdrachten in de periode 2019 tot 2021.

De officier van justitie sprak van een sterk witwasvermoeden, aangezien de verdachte nooit een verklaring heeft gegeven voor de herkomst van de grote geldbedragen. In bankkluisjes en de woning van de verdachte en zijn vrouw werden ook contante geldbedragen van tienduizenden euro’s aangetroffen. De vrouw verscheen wel voor de rechtbank, waar tegen haar een taakstraf van 180 uur, een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden werd geëist.

Volgens het OM is de zaak een voorbeeld van crimineel ondergronds bankieren, waarbij het ondergronds verplaatsen van misdaadgeld van groot belang is voor de internationale georganiseerde misdaad. De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 15 maart 2024.