Twee verdachten gepakt bij derde poging plaatsen explosief binnen acht dagen

In een verontrustende reeks incidenten heeft de politie voor de derde keer binnen acht dagen een poging tot plaatsing van een explosief verijdeld bij een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag.

Het recente voorval vond plaats op dinsdagavond 27 februari. Gelukkig was de politie op tijd ter plaatse om de explosie te voorkomen, waarbij twee verdachten zijn gearresteerd.

Rond 21.35 uur werden personen opgemerkt in een portiek van de woning, waar eerder al pogingen waren gedaan om explosieven te plaatsen. Dankzij verscherpt toezicht kon de politie snel ingrijpen en een verdachte aanhouden. Kort daarna werd een tweede verdachte, een 14-jarige en een 15-jarige jongen uit Vlaardingen, gearresteerd.

Bij de Joan Maetsuyckerstraat werd een verdacht pakket aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bevestigde dat het om een explosief pakket ging met voldoende springstof om aanzienlijke schade te veroorzaken in de wijde omgeving. Gelukkig werd het explosief onschadelijk gemaakt.

Deze recente explosievenpoging volgt op eerdere incidenten. Op 19 februari werd ook geprobeerd een explosief te plaatsen, waarbij twee verdachten werden aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel zit nog vast voor deze poging. Twee dagen later, op 22 februari, mislukte een poging waarbij de verdachte gewond raakte aan zijn hand en op de vlucht sloeg. Er ontstond geen schade, en vooralsnog is er niemand gearresteerd.

De gemeente Den Haag heeft na de eerste twee incidenten de woning op last van de burgemeester voor een maand gesloten. De recherche overweegt de mogelijkheid dat de verdachten of de opdrachtgever van de explosieven zich vergissen in de bewoners van het adres aan de Juliana van Stolberglaan.

Het onderzoeksteam onderzoekt tevens een mogelijke link met eerdere explosies bij woningen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De politie doet een beroep op getuigen of personen met relevante informatie om contact op te nemen en bij te dragen aan het lopende onderzoek.