Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Indiase marine onderschept gekaapt schip van Somalische piraten

Recentelijk heeft de Indiase marine ingegrepen bij een schip dat in handen was van Somalische piraten, waarbij de piraten werden opgeroepen om zich over te geven.

Het schip Ruen, dat onder Maltese vlag vaart, werd in december vorig jaar gekaapt door de piraten. Later werd dit schip gebruikt om een ander vrachtschip, onder Bengaalse vlag, te kapen voor de kust van Somalië.

Volgens een woordvoerder van de Indiase marine escaleerde de situatie toen de Somalische piraten het vuur openden op een Indiase marineschip. Momenteel is er een operatie gaande om de bemanning van de Ruen te redden, bestaande uit minstens vijftien mensen uit Bulgarije, Angola en Myanmar.

Het Indiase oorlogsschip handelt volgens internationaal recht en uit zelfverdediging om piraterij te bestrijden, met zo min mogelijk geweld, volgens de woordvoerder.

Ondanks een periode van verminderde piraterijactiviteit, neemt deze recentelijk weer toe. India heeft daarom eerder dit jaar meerdere schepen naar de Rode Zee en de Golf van Aden gestuurd om vrachtschepen te beschermen tegen piraterij.

Volgens informatie van de Indiase marine zijn er sinds december meerdere incidenten geweest van kaping, pogingen tot kaping of verdachte activiteiten in de wateren daar. Eerder dit jaar heeft de Indiase marine nog een schip in de Arabische Zee geëvacueerd nadat het mogelijk gekaapt was.