© Crime-Nieuws.nl

Groot fraudenetwerk ‘Labhost’ opgerold bij internationale actie, vijf aanhoudingen in Nederland

In een indrukwekkende internationale operatie geleid door het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland, in samenwerking met achttien landen en vooraanstaande veiligheidsdiensten waaronder de FBI en Europol, is een significant netwerk ontmanteld.

Dit netwerk bood via de dienst ‘Labhost’ phishing as-a-service aan, waarmee gebruikers wereldwijd phishing-sites konden opzetten en beheren.

De operatie, die haar oorsprong vindt in onderzoek dat halverwege 2023 startte in het Verenigd Koninkrijk, heeft geleid tot de arrestatie van de beheerders van Labhost in het Verenigd Koninkrijk en het offline halen van de dienst. In Nederland resulteerde dit in de aanhouding van vijf gebruikers en doorzoekingen van zes woningen. Deze vonden plaats in steden zoals Leeuwarden, Papendrecht, Woudenberg en Vleuten. De Nederlandse politie heeft bij deze acties onder meer 57 gegevensdragers, meer dan 100 simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen.

Labhost had ten tijde van de inbeslagname maar liefst 7.000 actieve gebruikers wereldwijd. Via het platform konden zij toegang krijgen tot phishing-pagina’s die leken op legitieme websites van banken of overheidsinstanties. Gebruikers betaalden in cryptovaluta om deze pagina’s vervolgens op eigen servers te hosten en te verspreiden via spam-e-mails of sms-berichten. Dit faciliteerde niet alleen de diefstal van persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens en inlogcredentials – waarbij ruim 500.000 creditcardnummers en 1,2 miljoen unieke gebruikersnamen en wachtwoorden werden buitgemaakt – maar opende ook de deuren naar meer geavanceerde vormen van fraude, waaronder bankhelpdeskfraude.

De internationale samenwerking benadrukt de toewijding van wetshandhavingsinstanties wereldwijd om samen te werken tegen cybercriminaliteit. Door deze gezamenlijke inspanningen wordt het steeds moeilijker voor criminelen om dergelijke fraude voort te zetten. Met deze recente successen en voortdurende inspanningen wordt een krachtig signaal afgegeven aan cybercriminelen wereldwijd.

Het onderzoek en de resultaten van deze operatie zijn niet alleen een bewijs van effectieve internationale samenwerking, maar ook een waarschuwing aan het adres van fraudeurs: de digitale wereld is niet langer een vrijhaven voor ongebreidelde criminaliteit.