© Crime-Nieuws.nl

Celstraffen voor roven 190.000 euro aan crypto bij gewapende overval in Hoorn

De rechtbank Noord-Holland heeft drie verdachten veroordeeld tot celstraffen voor hun betrokkenheid bij een gewapende overval op een man in Hoorn.

Tijdens de overval, gericht op het bemachtigen van zijn cryptovaluta, bedreigden en gijzelden de overvallers het slachtoffer. De hoofdverdachte krijgt 4 jaar celstraf, terwijl twee medeverdachten elk 42 maanden celstraf opgelegd krijgen. Bovendien moeten zij bijna 200.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Overval op parkeerterrein

Het slachtoffer werd op 1 oktober 2021 rond 07:00 uur op een parkeerterrein in Hoorn benaderd door een man die een vuurwapen op zijn hoofd richtte. Kort daarna verschenen er nog twee mannen, waarvan er één de autosleutels van het slachtoffer afnam en hem dwong op de achterbank van zijn eigen auto plaats te nemen. De daders reden vervolgens weg en bonden het slachtoffer vast met tie-rips. Onder dreiging van het vuurwapen dwongen ze hem zijn telefoons en inlogcodes voor zijn cryptoportemonnees af te geven. Na een uur werd het slachtoffer achtergelaten in zijn auto in Middelie. Later bleek dat bijna 190.000 euro aan cryptovaluta was gestolen.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank oordeelde dat de verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan een uiterst professioneel ogende en goed voorbereide gewapende overval. Het slachtoffer was ruim een uur van zijn vrijheid beroofd en bleef achter zonder telefoons, terwijl hij tijdens de rit in de auto zeer angstig was geweest. De hoofdverdachte, die een collega van het slachtoffer was en op de hoogte was van zijn vermogen in cryptovaluta, werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. De medeverdachten kregen elk 42 maanden celstraf opgelegd. Daarnaast moeten ze het slachtoffer bijna 2 ton aan schadevergoeding betalen, waarvan het grootste deel bestaat uit de gestolen cryptovaluta, en 10.000 euro aan immateriële schadevergoeding. Ook moeten de verdachten het geld dat ze met de gestolen cryptovaluta hebben verdiend, terugbetalen aan de overheid.

De uitspraak benadrukt de ernst van de daad en de gevolgen voor het slachtoffer, waarbij de rechtbank tot de conclusie kwam dat de daders slechts oog hadden voor hun eigen financiële gewin, zonder rekening te houden met de impact op het slachtoffer.