Grootste partij crystal meth ooit gepakt in Spanje, netwerk Sinaloakartel opgerold (VIDEO)

De Spaanse politie heeft een omvangrijk distributienetwerk van het beruchte Mexicaanse Sinaloakartel ontmanteld, nadat een recordlading van 1800 kilo methamfetamine werd onderschept. Deze vangst wordt beschouwd als de grootste methamfetaminevangst ooit in Spanje.

Het netwerk werd blootgelegd na de arrestatie van vijf verdachten, waaronder een Mexicaanse leider, drie Spanjaarden en een Roemeen. Door invallen bij zes panden in Valencia konden de autoriteiten de activiteiten van de groep ontwrichten.

Het Sinaloakartel, een van de machtigste drugskartels ter wereld, staat bekend om zijn grootschalige productie en distributie van methamfetamine, ook wel bekend als crystal meth. Crystal meth is een synthetische drug die zeer verslavend is en ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van gebruikers. Het veroorzaakt onder andere hevige euforie, verhoogde alertheid en onderdrukt honger en vermoeidheid. Langdurig gebruik kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische schade, waaronder verslaving, tandbederf, gewichtsverlies, psychoses en hersenschade.

Het Sinaloakartel stond onder meer onder leiding van Joaquín “El Chapo” Guzmán, hoewel hij momenteel gevangen zit in de Verenigde Staten. Ondanks zijn arrestatie heeft het kartel zijn activiteiten voortgezet en blijft het een grote speler in de wereldwijde drugshandel. Zijn zonen bekend als Los Chapitos zetten het werk van hun vader voort. De andere tak van het kartel wordt gerund door Ismael El Mayo Zambada, die door sommigen als de echte grote baas wordt gezien.

Het onderzoek naar het smokkelen van methamfetamine door het Sinaloakartel in Europa wordt voortgezet, waarbij de politie waarschuwt dat meer arrestaties kunnen volgen.