VIDEO: Undercover Israëlische militairen vallen zwaarbewapend Palestijns ziekenhuis binnen

Aanklager van Strafhof vraagt om arrestatiebevelen tegen Israëlische premier Netanyahu en Hamas-leiders

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft aangekondigd dat hij arrestatiebevelen wil uitvaardigen tegen Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister Amir Gallant en drie leiders van de Palestijnse terreurgroep Hamas, waaronder Hamas-leider Yahya Sinwar.

Volgens aanklager Karim Khan is er voldoende bewijs tegen het vijftal om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas. Hamas-leiders worden verantwoordelijk gehouden voor diverse misdaden, waaronder moorden, gijzelingen en verkrachtingen tijdens een aanval op 7 oktober, evenals verkrachtingen van gijzelaars in de periode daarna. Netanyahu en Gallant worden beschuldigd van het veroorzaken van veel burgerlijke slachtoffers onder de Palestijnse bevolking als reactie op de aanvallen. Khan beweert dat Israël bombardementen en uithongering als oorlogstactiek heeft ingezet.

Het verzoek van Khan wordt nu beoordeeld door een groep rechters van het Strafhof voordat de arrestatiebevelen definitief worden uitgevaardigd. Khan benadrukt dat de rechters de ruimte moeten krijgen om hun werk te doen en al het bewijs te bekijken dat is ingediend.

De aankondiging van het ICC zal ongetwijfeld verdere spanningen oproepen in de regio, waar al lange tijd een ‘conflict’ woedt tussen het leger van Israël en de Palestijnse bevolking.