‘El Nini’ baas huurmoordenaars (sicarios) Los Chapitos uitgeleverd aan Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vandaag aangekondigd dat Néstor Isidro Pérez Salas, beter bekend als ‘El Nini’, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

El Nini, een van de meest beruchte huurmoordenaars van Los Chapitos – de zonen van de beruchte drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán – wordt aangeklaagd voor moord, marteling, ontvoering en betrokkenheid bij de drugshandel. El Nini was de baas van een groep sicarios en verantwoordelijk voor onder meer de veiligheid van Los Chapitos.

Verklaring van de Procureur-Generaal

Procureur-generaal Merrick B. Garland benadrukte de ernst van de aanklachten tegen Pérez Salas. “Wij beschuldigen El Nini ervan een van de belangrijkste sicarios van het Sinaloa Kartel te zijn, verantwoordelijk voor de moord, marteling en ontvoering van rivalen en getuigen die de criminele operaties van het kartel bedreigden,” verklaarde Garland. Daarnaast wordt Pérez Salas beschuldigd van betrokkenheid bij de productie en distributie van fentanyl, een van de meest dodelijke drugs die de Amerikaanse markt heeft overspoeld.

Samenwerking met Mexico

Garland prees de samenwerking met de Mexicaanse autoriteiten, die cruciaal was voor de arrestatie en uitlevering van El Nini. “Ik ben dankbaar voor de buitengewone inspanningen van onze Mexicaanse tegenhangers. Met deze handhavingsactie voegt El Nini zich bij de groeiende lijst van kartelleiders en medewerkers die zijn aangeklaagd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten,” aldus Garland.

Impact op de Drugshandel

De uitlevering van El Nini markeert een significante stap in de strijd tegen de internationale drugshandel en de gewelddadige kartels die deze faciliteren. Het Sinaloa Kartel, berucht om zijn gewelddadige methoden en wereldwijde netwerk, staat centraal in de productie en distributie van fentanyl. Deze drug heeft een verwoestende impact op gemeenschappen in de VS, met duizenden dodelijke overdoses per jaar.

Voortdurende Inspanningen

De Amerikaanse autoriteiten blijven vastberaden in hun strijd tegen de drugskartels. De arrestatie en uitlevering van El Nini dienen als waarschuwing voor andere kartelleden en onderstrepen de toewijding van het ministerie van Justitie om de volksgezondheid en veiligheid te beschermen. “Het ministerie van Justitie zal blijven jagen op de kartels die verantwoordelijk zijn voor het overspoelen van onze gemeenschappen met fentanyl en andere drugs,” concludeerde Garland.

De samenwerking tussen de VS en Mexico blijft cruciaal in deze inspanningen, waarbij beide landen hun middelen en expertise combineren om de complexe netwerken van de drugskartels te ontmantelen en verdere schade aan hun gemeenschappen te voorkomen.