XTC pil Maccie
© Crime-Nieuws.nl

Tot 14 jaar geëist voor grootschalige productie harddrugs na “informatie Brabantse onderwereld”

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant aangekondigd dat zij uitgebreid stilstaan bij de vervolging van zestien verdachten in verband met een grootschalige productie van synthetische drugs.

Het OM eiste lange celstraffen tegen de verdachten vanwege hun betrokkenheid bij de productie van onder andere amfetamine, metamfetamine en MDMA.

Het onderzoek naar deze criminele organisatie begon in november 2020, toen informatie bij de politie binnenkwam over mogelijke activiteiten in de Brabantse onderwereld. Gedurende ongeveer twee jaar kwamen meerdere verdachten in beeld die zich bezighielden met de productie van synthetische drugs. Het onderzoek onthulde dat de organisatie op internationale schaal opereerde, waarbij maar liefst acht drugslaboratoria bijna 2,5 jaar in bedrijf waren. Deze labs produceerden duizenden liters en kilo’s drugs, goed voor miljoenen xtc-pillen. Bovendien werden grote hoeveelheden drugsafval in de natuur gedumpt.

Volgens het OM was er sprake van een strak geleide criminele organisatie met een duidelijke hiërarchie en taakverdeling tussen de verdachten. De verschillende rollen binnen de organisatie waren vergelijkbaar met die van een legaal bedrijf, met functies zoals algemeen directeur, directeur bedrijfsvoering, zzp’ers en werknemers. De professionaliteit van de organisatie bleek ook uit de manier waarop drugsafval werd geloosd, waarbij giftig afval in de buurt van waterwingebieden werd gestort, wat leidde tot aanzienlijke milieuschade.

Het OM verwijt de verdachten betrokken te zijn geweest bij de grootschalige en internationale productie van synthetische drugs, met ernstige gevolgen voor de maatschappij en het milieu.

De officier van justitie benadrukte dat de feiten als grootschalig, internationaal, schadelijk, corrumperend en gewelddadig kunnen worden getypeerd.

Als gevolg daarvan eist het OM lange celstraffen voor de verdachten, met een maximale straf van ruim 14 jaar voor de hoofdverdachte en leider van de criminele organisatie. De uitspraak van de rechter staat gepland op 18 juli.