Marokko zet stappen legalisatie cannabis: apotheken starten verkoop legale producten

In een baanbrekende stap richting de legalisering van cannabis, kunnen consumenten in Marokko vanaf volgende week legale cannabisproducten kopen in apotheken.

Deze ontwikkeling markeert een significante verandering in het cannabisbeleid van het land.

Distributie en Verkoop

Een gespecialiseerd bedrijf heeft een vergunning gekregen om cannabisproducten te distribueren aan apotheken die geregistreerd zijn bij de Autoriteit voor de Legalisering van Cannabisactiviteiten (ANREC). De vergunning wordt elke zes maanden vernieuwd, wat regelmatige controle en toezicht mogelijk maakt. De verkoop van deze producten is beperkt tot apotheken om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Producten en Regulering

De legale cannabisproducten bevatten voornamelijk CBD, een niet-verdovende stof, en een laag percentage THC, de psychoactieve component van cannabis. Het assortiment bestaat uit voedingssupplementen en cosmetica, geregistreerd bij de Directie Geneesmiddelen en Apotheek. De Confederatie van Marokkaanse Apothekerssyndicaten benadrukt dat deze regulering bijdraagt aan een gecontroleerde en veilige markt.

Productie en Investeringen

Marokko zet ook stevig in op de productie van cannabis. Er worden ongeveer 30 verwerkingsfaciliteiten gebouwd om de gewassen te verwerken. Verschillende investeerders hebben land gekocht of bouwvergunningen verkregen om te kunnen deelnemen aan deze groeiende sector.

Nieuw Soort Cannabis en Uitbreiding van Teelt

Dit jaar wordt voor het eerst een speciaal soort cannabis, “baldiya”, verbouwd. Momenteel is ongeveer 90 procent van het vergunde gebied van 800 hectare al beplant, met de rest te volgen na de invoer van zaden. Het doel is om dit jaar meer dan 2.500 hectare cannabis te verbouwen, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 286 hectare van vorig jaar. Het aantal vergunningen voor coöperaties en boeren is ook aanzienlijk gestegen.

Economische en Sociale Impact

Deze legalisering en uitbreiding van de cannabisproductie worden gezien als een strategische zet om de economische groei te stimuleren en illegale handel te bestrijden. Marokko hoopt dat deze maatregelen zullen bijdragen aan een beter gereguleerde en gecontroleerde markt, met positieve effecten voor zowel de economie als de volksgezondheid.

Toekomstige Ontwikkelingen

De Marokkaanse overheid blijft toezien op de implementatie van deze nieuwe regelgeving en werkt samen met verschillende stakeholders om de markt verder te ontwikkelen. Er wordt verwacht dat de legalisering van cannabis niet alleen de lokale economie zal stimuleren, maar ook een voorbeeld kan zijn voor andere landen in de regio die vergelijkbare stappen overwegen.

Met deze nieuwe fase in het cannabisbeleid, zet Marokko een belangrijke stap in de richting van een gereguleerde en gecontroleerde markt voor cannabisproducten.