Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

FIOD pakt drietal voor oplichting 1,5 miljoen euro bij failliet bedrijf voor innovatieve verwarmingspanelen

De FIOD heeft maandag twee mannen van 61 en 67 jaar oud aangehouden en een pand doorzocht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrift.

Ook in België is een 73-jarige verdachte aangehouden. De 73-jarige man wordt bovendien verdacht van het onttrekken van geld in het zicht van een faillissement. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op digitale gegevensdragers.

Aanleiding van het Onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een aangifte door de curator van een inmiddels failliet bedrijf dat zich bezighield met de ontwikkeling en productie van innovatieve verwarmingspanelen. De verdachten, elk met hun eigen rol binnen het bedrijf, zouden een groep investeerders hebben opgelicht. Deze investeerders waren geïnteresseerd in duurzame technologie.

Rollen van de Verdachten

  • 61-jarige man: Presenteerde zich als commercieel directeur.
  • 73-jarige man: Aandeelhouder en bestuurder van het bedrijf.
  • 67-jarige man: Werd geïntroduceerd als wetenschapper en uitvinder, hoewel hij vermoedelijk ten onrechte de titel ‘doctor’ gebruikte.

Beschuldigingen

De verdachten deden het voorkomen dat de verwarmingspanelen gebruik maakten van gepatenteerde innovatieve technologie, waarvan de rechten bij hun bedrijf zouden liggen. Om de productie en marktintroductie van de panelen mogelijk te maken, zou een kapitaalinjectie nodig zijn. De investeerders en de 73-jarige man zouden elk één miljoen euro inbrengen.

Ontwikkelingen en Ontmaskering

Na de overboeking van één miljoen euro door de investeerders, bleek de 73-jarige man zijn toegezegde bedrag niet te hebben overgemaakt. Bovendien onttrok hij vermoedelijk 500.000 euro aan de onderneming, wat leidde tot het faillissement. Uit het onderzoek bleek dat de verwarmingspanelen waarschijnlijk door een ander bedrijf waren geleverd en de technologie overeenkomsten vertoonde met een reeds bestaand product.

Inbeslagname en Vervolgonderzoek

Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op digitale gegevensdragers. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, dat de beschuldigingen van oplichting, valsheid in geschrift en het onttrekken van geld in het zicht van een faillissement onderzoekt.