XTC pil Maccie
© Crime-Nieuws.nl

Staatscommissie wil grootschalig onderzoek naar gebruik MDMA bij therapie PTSS

De behandeling van ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS) met behulp van MDMA, de actieve stof in xtc, zou in Nederland meer onderzocht moeten worden.

Dit stelt de Staatscommissie MDMA in hun nieuwste rapport ‘Voorbij de Extase’, dat vandaag is aangeboden aan demissionair minister voor Medische Zorg, Conny Helder.

Positieve Resultaten uit de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn al diverse onderzoeken uitgevoerd naar het gebruik van MDMA voor de behandeling van PTSS, en de resultaten zijn veelbelovend. “Meer dan de helft van de deelnemers aan deze studies vertoonde geen symptomen van PTSS meer na afloop van de behandeling,” vertelt Brigit Toebes, voorzitter van de Staatscommissie MDMA. Hoewel het in Europa nog enige tijd kan duren voordat MDMA als officieel geneesmiddel wordt erkend, pleit de commissie voor een versneld en uitgebreider onderzoek in Nederland.

Kritische Benadering Nodig

Ondanks de hoopvolle resultaten, staat de introductie van MDMA als therapie in de VS op losse schroeven. Een onafhankelijke commissie heeft de Amerikaanse FDA, die verantwoordelijk is voor de goedkeuring van geneesmiddelen, onlangs geadviseerd om voorzichtig te zijn met het gebruik van MDMA voor PTSS-behandelingen vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de bestaande onderzoeken. “Dit maakt het des te belangrijker dat we in Nederland grondig onderzoek doen,” benadrukt Toebes. “We moeten zorgvuldig te werk gaan om de effectiviteit en veiligheid van de behandeling te waarborgen.”

De Rol van de Staatscommissie MDMA

De Staatscommissie MDMA is ingesteld om de mogelijke gezondheidsvoordelen van MDMA te onderzoeken en advies uit te brengen over de medische toepassing ervan. De commissie benadrukt dat, hoewel MDMA als recreatieve drug een relatief laag risico op lange termijn schade en verslaving vertoont, het strikt gereguleerd moet worden wanneer het voor medische doeleinden wordt gebruikt.

Hoop voor PTSS-Patiënten

Met het advies van de Staatscommissie MDMA hoopt men dat er spoedig nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de behandeling van PTSS in Nederland. Door grootschalig en goed gecontroleerd onderzoek kunnen wellicht nieuwe therapieën ontwikkeld worden die het leven van patiënten significant verbeteren. “Het is van groot belang dat we verder kijken dan de huidige behandelingsmethoden en openstaan voor innovaties die mogelijk veel leed kunnen verlichten,” aldus Toebes.