Parijs
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Parijse politie arresteert Moldaviërs voor anti-oorlogs graffiti met doodskisten

De Parijse politie heeft drie jonge Moldaviërs gearresteerd voor het aanbrengen van graffiti op gebouwen. De graffiti waarschuwde voor de gevolgen van Franse inmenging in de oorlog in Oekraïne.

Graffiti in het zevende arrondissement

Op vrijdag werden in het centraal gelegen zevende arrondissement van Parijs afbeeldingen van doodskisten gevonden, vergezeld van de tekst ‘Franse soldaat in Oekraïne’. Daarnaast waren er teksten in het cyrillische schrift, dat zowel in Oekraïne als Rusland wordt gebruikt. De boodschap leek gericht op het ontmoedigen van Franse betrokkenheid in het conflict.

Arrestaties en beschuldigingen

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden drie Moldavische jongemannen aangehouden. Ze hadden stencils bij zich die vermoedelijk gebruikt waren voor de graffiti. De mannen worden verdacht van het beschadigen van openbare ruimte en het faciliteren van “buitenlandse inmenging” in Frankrijk. Ze blijven voorlopig in hechtenis.

Russische inmenging

Eerder deze week werden bij de Eiffeltoren doodskisten aangetroffen met dezelfde tekst. Volgens de Franse nieuwssite BFMTV claimt een zelfverklaard ‘Oekraïens kunstenaarscollectief’ genaamd ‘Mriya’ verantwoordelijk te zijn voor de actie met de doodskisten, met het doel om vrede tussen Rusland en Oekraïne te bevorderen.

Verdachtmakingen

De Franse autoriteiten verdenken echter de Russische veiligheidsdiensten van betrokkenheid bij deze acties, met als doel het zaaien van verdeeldheid en het ontmoedigen van Franse steun aan Oekraïne. De zaak onderstreept de spanningen en complexe informatieoorlogen rondom het conflict in Oekraïne.