Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Twee mannen uit Deventer gepakt voor grootschalige fraude miljoenen euro’s

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) heeft op maandag 10 juni twee mannen van 28 en 30 jaar uit Deventer aangehouden op verdenking van belastingfraude, frauduleus bezit van accijnsgoederen en valsheid in geschrift.

Bij de doorzoeking van hun woningen in Deventer en hun bedrijven in Assen, Deventer en Utrecht, is beslag gelegd op de administratie, luxe auto’s, bankrekeningen, 45.000 euro contant geld en diverse designer goederen.

Aanleiding en onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek begon na meldingen van de Belastingdienst en de Douane. De twee verdachten zijn bestuurders van meerdere bedrijven die vermoedelijk belastingfraude plegen door onterecht omzetbelasting terug te claimen en daarvoor valse facturen te laten opmaken. Deze valse facturen werden bij controle aan de Belastingdienst overhandigd om de geclaimde vooraftrek te onderbouwen.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat de verdachten alcoholhoudende dranken hebben ingevoerd zonder de verplichte accijnzen te betalen. Het totale belastingnadeel wordt geschat op ongeveer 2,8 miljoen euro.

Doorzoekingen en inbeslagname

Tijdens de doorzoekingen op de verschillende locaties is beslag gelegd op onder andere:

  • Administratieve documenten
  • Luxe voertuigen
  • Bankrekeningen
  • 45.000 euro contant geld
  • Diverse designer goederen

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De verdachten zijn in voorlopige hechtenis genomen en zullen worden verhoord.

Reactie van de FIOD

De FIOD benadrukt dat belastingfraude en valsheid in geschrift ernstige misdrijven zijn die de integriteit van het belastingstelsel aantasten. Het onterecht terugvragen van omzetbelasting en het ontduiken van accijnzen zorgen voor aanzienlijke financiële schade aan de staatskas. De FIOD en het Functioneel Parket blijven zich inzetten om dergelijke fraudezaken op te sporen en te vervolgen.

Meer informatie over de voortgang van het onderzoek zal naar verwachting in de komende weken beschikbaar worden gesteld.