Drie verdachten gepakt voor bankhelpdeskfraude na pinnen met bivakmuts

Op woensdag 12 juni heeft de politie drie mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij meerdere oplichtingszaken.

Het gaat om een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel, een 23-jarige man uit Rotterdam en een 28-jarige man met een onbekende woon- of verblijfplaats.

Oplettende Getuige

De aanhoudingen volgden na een melding van een oplettende getuige. De getuige zag een man met een bivakmuts op pinnen bij een geldautomaat in Lemelerveld. Na het pinnen liep de man naar een voertuig en stapte in op de bijrijdersstoel, waarna het voertuig wegreed. Verschillende politie-eenheden keken uit naar het voertuig en troffen het later aan in het centrum van Dalfsen. Korte tijd later werden de verdachten op heterdaad aangehouden.

Vondst van Gestolen Bankpassen

Bij de doorzoeking van het voertuig werden meerdere bankpassen aangetroffen die afkomstig waren van diefstal. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude.

Wat is Bankhelpdeskfraude?

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs mensen thuis opbellen en zich voordoen als bankmedewerkers. Ze kunnen soms het daadwerkelijke nummer van de bank op het scherm van de telefoon van het slachtoffer laten verschijnen. De oplichters hebben vaak gedetailleerde gegevens van het slachtoffer, zoals rekeningnummers. Ze vertellen het slachtoffer dat hun bankrekening niet meer veilig is en dat iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ komt ophalen. Hierbij wordt de pincode ontfutseld, waarna het geld snel wordt gepind.

Onderzoek

De politie doet verder onderzoek naar de betrokkenheid van de verdachten bij andere oplichtingszaken en bankhelpdeskfraude.