Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM eist cel tegen man uit Veghel voor buitmaken 42.000 euro met bankhelpdeskfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een 21-jarige man uit Veghel aangeklaagd voor veertien gevallen van bankhelpdeskfraude door heel Nederland.

De verdachte wordt ervan beschuldigd duizenden euro’s te hebben gestolen, voornamelijk van bejaarde slachtoffers. Vandaag stond hij voor de rechter, waar het OM een gevangenisstraf van 24 maanden eiste.

Modus Operandi

Een van de slachtoffers, een 88-jarige vrouw, deed in februari 2023 aangifte nadat zij telefonisch was benaderd door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. De oplichter wist haar pincode te achterhalen en haalde diezelfde dag nog haar bankpas op onder het voorwendsel van veiligheidsoverwegingen. De vrouw werd ook overgehaald om haar kostbare sieraden af te geven. De verdachte gebruikte de gestolen bankpas vervolgens om geld op te nemen en aankopen te doen.

Onderzoek en aanhouding

Na de aangifte startte de politie een onderzoek. Dit leidde tot de ontdekking dat er tussen januari en november 2023 veertien gevallen van pinfraude en diefstal van sieraden hadden plaatsgevonden, met een totaalbedrag van meer dan €42.000. Bewakingsbeelden identificeerden de verdachte in verband met alle incidenten. Op 2 maart 2024 werd hij in zijn woning gearresteerd, waarbij ook harddrugs en softdrugs werden aangetroffen.

Ernst van de feiten

Het OM verwijt de verdachte een schaamteloze oplichting van kwetsbare ouderen, waarvan het gemiddelde slachtoffer 81,5 jaar oud was. Het oudste slachtoffer was 91 jaar ten tijde van de oplichting. De officier van justitie benadrukte de emotionele impact op de slachtoffers, zoals gevoelens van schaamte, onveiligheid en verlies van vertrouwen. Vanwege de vastgestelde licht verstandelijke beperking van de verdachte en om herhaling te voorkomen, eist het OM naast de gevangenisstraf ook een verplichte behandeling.

Het proces tegen de verdachte zal doorgaan, waarbij hij wordt geconfronteerd met de ernstige beschuldigingen en de gevolgen voor zijn slachtoffers.