Neergeschoten advocaat klaagt Nederlandse staat aan: “miljoenen inkomsten misgelopen”

Advocaat Philippe Schol heeft de Nederlandse staat aangeklaagd omdat deze in 2019 niet adequaat reageerde op bedreigingen tegen hem.

Schol werd dat jaar voor zijn huis neergeschoten terwijl hij als curator in opdracht van de Staat werkte. Hij eist nu een aanzienlijke schadevergoeding, berichten NRC en EenVandaag woensdag.

Blijvende Schade en Werkbeperkingen

Na de aanslag heeft Schol blijvende schade aan zijn been opgelopen, waardoor hij slechts enkele uren per dag kan werken. Door de constante pijn en beperkingen is hij voor tweederde afgekeurd door een deskundige. Schol heeft berekend dat hij hierdoor 2,5 miljoen euro misloopt aan inkomsten.

Nalaten van Politie en Justitie

Schol beweert dat politie en justitie signalen hebben genegeerd die erop wezen dat hij ‘ernstig gevaar liep’ tijdens zijn werkzaamheden voor de Staat. Volgens de advocaat is de Staat daarom aansprakelijk voor de opgelopen schade.

De Aanslag

In november 2019 raakte Schol zwaargewond toen hij voor zijn huis in de Duitse stad Gronau, net over de grens bij Enschede, vanuit een auto meerdere keren werd beschoten. Een alerte buurman redde zijn leven door een beschadigde ader af te knijpen.

Context van de Aanslag

De aanslag op Schol vond plaats twee maanden na de moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot verhoogde aandacht voor de veiligheid van advocaten die betrokken zijn bij gevoelige zaken.

De uitkomst van Schols zaak tegen de Staat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de verantwoordelijkheid van de overheid in het beschermen van professionals die werken in risicovolle omstandigheden.