© Pexels / Pixabay

Moeder hoort cel eisen voor internationale kinderontvoering vanuit Nederland naar Portugal

Een vader uit Den Haag heeft na twee jaar eindelijk zijn pasgeboren kind weer kunnen zien nadat zijn vrouw zonder toestemming met het kind naar Portugal was vertrokken.

Ondanks meerdere rechterlijke uitspraken waarin werd bepaald dat de vrouw moest terugkeren naar Nederland, weigerde ze dit te doen, wat uiteindelijk leidde tot een gedwongen terugkeer. Het Openbaar Ministerie (OM) eist nu een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, tegen de moeder.

Achtergrond van de Zaak

De vader had eind 2021 toestemming gegeven aan zijn vrouw, van wie hij in scheiding lag, om drie weken met hun 11 maanden oude baby naar Portugal te gaan. Toen zij na deze periode niet terugkeerde, deed de vader aangifte. Zowel Nederlandse als Portugese rechtbanken, het gerechtshof en Jeugdbescherming oordeelden vervolgens dat de vrouw met het kind terug moest naar Nederland. Ondanks deze uitspraken, bleef zij in Portugal.

Gedwongen Terugkeer

Na meerdere gerechtelijke bevelen negeerde de moeder alle uitspraken, waardoor een gedwongen terugkeer noodzakelijk werd. Op 13 december 2023 werd de vader met behulp van het tv-programma Ontvoerd van John van den Heuvel herenigd met zijn kind in Portugal. De volgende dag keerden zij terug naar Nederland. Toen de moeder eind december eveneens naar Nederland reisde, werd zij gearresteerd.

Strafeis van het OM

Het OM stelt dat de moeder het bewust op een gedwongen terugkeer heeft laten aankomen en daarmee de vader heeft verhinderd om betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind. De officier van justitie benadrukte dat de eerste levensjaren cruciaal zijn voor de band tussen ouders en kind en dat de vader zich radeloos moet hebben gevoeld.

Het OM eist een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, en een pakket bijzondere voorwaarden, waaronder naleving van de omgangsregelingen. Voor elke overtreding van deze voorwaarden zou een gevangenisstraf van twee weken moeten worden opgelegd. De rechter zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.