De overvallers vullen hun Porsche vluchtwagen met miljoenen aan buit.

Politieagenten niet vervolgd voor schieten en gebruiken hond na overval waardetransport Amsterdam

Op 19 mei 2021 vond een gewapende overval plaats in Amsterdam op een waardetransport, waarbij de daders miljoenen euro’s buitmaakten.

De overval leidde tot een intense politieachtervolging die eindigde in een weiland bij Broek in Waterland. Tijdens deze achtervolging schoot de politie op de daders, waarbij één van de overvallers gewond raakte. Tevens werd hij gebeten door een politiehond, wat resulteerde in ernstige medische complicaties.

Onderzoek door Rijksrecherche en Besluit OM

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de betrokken politieambtenaren niet te vervolgen. De Rijksrecherche voerde een uitgebreid onderzoek uit onder leiding van het OM en hoorde alle betrokken politieambtenaren. De agenten verklaarden dat ze reageerden op informatie dat er met automatische vuurwapens op de politie werd geschoten. Het OM concludeerde dat het geweld dat door de politie werd toegepast, gerechtvaardigd was gezien de omstandigheden en de informatie die op dat moment beschikbaar was.

Overvaller Vraagt Beklag aan bij Gerechtshof

De gewonde overvaller, die naar eigen zeggen slechts de rol van chauffeur vervulde en niet had geschoten, wendde zich tot de beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam. Op 3 april 2023 stelde de rechtbank Amsterdam vast dat de overvaller inderdaad alleen de rol van chauffeur vervulde. Desondanks oordeelde het gerechtshof dat de politie op verantwoorde wijze geweld had toegepast, ongeacht de specifieke rol van de klager bij de overval.

Gerechtshof Wijst Beklag af

Het gerechtshof Amsterdam heeft nu definitief geoordeeld dat de politieambtenaren niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden. Het hof wees het beklag van de overvaller af en bevestigde dat het optreden van de politie gerechtvaardigd was op basis van alle feiten en omstandigheden. De beslissing onderstreept het standpunt van het OM dat de politie handelde in overeenstemming met de dreiging die op dat moment aanwezig was.