Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlandse drugsbaas na vakantie in Dubai aangehouden op vliegveld

In februari werd een 34-jarige Nederlander gearresteerd op de luchthaven van Düsseldorf door de politie van Münster. De man was net teruggekeerd van een vakantie in Dubai.

Aankondiging van Arrestatie

De arrestatie werd om “onderzoekstactische redenen” pas onlangs bekendgemaakt. Dit zorgde ervoor dat het onderzoek zonder verstoringen kon worden voortgezet.

Aanklachten en Verdachten

De Nederlander wordt ervan verdacht het hoofd te zijn van een omvangrijke drugsbende. In totaal zijn twaalf personen gearresteerd, waaronder meerdere Nederlanders, Duitsers, en Portugezen.

Inbeslagname van Goederen

Na de arrestatie werden verschillende waardevolle goederen in beslag genomen. Dit omvatte een villa ter waarde van ongeveer driekwart miljoen euro, twee dure auto’s, kostbare sieraden, en een exclusief horloge ter waarde van 43.000 euro.

Activiteiten van de Bende

De verdachten zouden drugskoeriers zijn geweest die grote hoeveelheden cocaïne en speed leverden aan klanten door heel Europa. Sinds 2020 zou de Nederlander het hoofd van de bende zijn geweest, die maandelijks honderden kilo’s drugs naar afnemers in Duitsland en Denemarken bracht of liet brengen.

Smokkelvoertuigen

De bende gebruikte speciaal geprepareerde voertuigen om de drugs te transporteren, wat hun operaties moeilijker te detecteren maakte.

Operatie ‘Spree’

In februari 2023 zette de politie operatie ‘Spree’ op. Daarbij werd een 25-jarige Nederlander uit Gronau gearresteerd, die als logistiek medewerker voor verschillende Nederlandse kopstukken werkte en het transport van meer dan een ton aan drugs regelde. Hij werd begin dit jaar veroordeeld tot bijna tien jaar gevangenisstraf.

Onderzoek en Proces

Het onderzoek ging verder, waardoor de politie de 34-jarige Nederlander als vermeende leider in het vizier kreeg. Het proces tegen hem is gepland voor begin augustus bij de rechtbank van Münster.

Politieverklaring

Jürgen Dekker, hoofd van de afdeling Criminaliteit, benadrukte het succes van het onderzoeksteam in het blootleggen van de criminele structuren. Dankzij hun doorzettingsvermogen lukte het niet alleen de kleine dealers op te pakken, maar ook de hogere echelon van de bende aan te houden.