Cel en boetes geëist voor betrokkenheid bij drugsnetwerk ‘Tonie’ in Maastricht met dagopbrengst van 3K

Vier verdachten zijn eerder deze week voor de rechtbank verschenen op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich tussen 2012 en 2020 bezighield met grootschalige drugshandel in Maastricht.

Het Openbaar Ministerie Limburg eist celstraffen en geldboetes tegen de verdachten, die naar verluidt actief waren binnen het drugsnetwerk genaamd ‘Tonie’.

Ontstaan van de Criminele Organisatie

Het drugsnetwerk ‘Tonie’ kwam voor het eerst in het vizier van de politie in maart 2020, na jaren van onderzoek naar de handel in heroïne en cocaïne in de regio Maastricht. De organisatie werd geleid door een 35-jarige man zonder vaste verblijfplaats, die volgens het OM de spilfiguur was achter de lucratieve operatie met een dagelijkse omzet van meer dan 3.000 euro.

Rollen en Activiteiten van de Verdachten

De verdachten, in de leeftijd van 22 tot 35 jaar en afkomstig uit Maastricht en België, hadden diverse sleutelposities binnen ‘Tonie’. Zo werden stashpanden beheerd, verdovende middelen versneden, financiële stromen beheerd en straatdealers aangestuurd. Het netwerk was goed georganiseerd en efficiënt, waarbij de focus lag op het bedienen van een klantenbestand dat voornamelijk uit Belgische afnemers bestond.

Impact op de Samenleving

Volgens de officier van justitie heeft de drugshandel door ‘Tonie’ geleid tot ernstige maatschappelijke gevolgen, waaronder verslaving en criminaliteit. Ondanks eerdere politieacties in november 2020 slaagde het netwerk erin om snel weer operationeel te worden, wat de veerkracht en vastberadenheid van de organisatie benadrukt.

Strafeisen en Verwachtingen

Het OM eist strenge straffen tegen de verdachten, variërend van gevangenisstraffen tot geldboetes, afhankelijk van hun rol binnen de organisatie.

De rechtbank zal op 16 september 2024 uitspraak doen in deze zaak, die niet alleen de toekomst van de verdachten, maar ook de aanpak van georganiseerde misdaad in Nederland en België kan beïnvloeden.