© Pexels

Schutter Donald Trump geruime tijd voor moordaanslag al gesignaleerd

De schutter van de moordaanslag op Donald Trump blijkt geruime tijd voor het incident te zijn gesignaleerd.

Op 13 juli, ongeveer 100 minuten voordat de 20-jarige Thomas Matthew Crooks Donald Trump aanviel, werd hij opgemerkt door een scherpschutter van het lokale beveiligingsteam. Crooks werd gezien terwijl hij op een picknicktafel zat buiten een magazijn in de nabijheid van de locatie waar Trump zou spreken.

Bericht aan Collega’s

Om 16:26 uur stuurde de beveiliger een bericht naar zijn collega’s. In het bericht meldde hij dat Crooks zich buiten het omheinde terrein bevond en mogelijk op de hoogte was van de aanwezigheid van de scherpschutters.

Verplaatsing van Crooks

Om 17:10 uur had Crooks zich verplaatst naar een gebied onder de scherpschutters in het magazijn van AGR International. Foto’s van hem werden om 17:38 uur gedeeld met het beveiligingsteam, vergezeld van een verzoek om deze informatie aan de Secret Service door te geven.

Nieuwe Positie

Om 18:00 uur werd gerapporteerd dat Crooks zich naar de achterkant van het AGR-gebouw had verplaatst. Kort daarna klom hij op het dak van een ander gebouw dicht bij het podium waar Trump zou spreken.

Aanslag en Reactie

Donald Trump stapte om 18:03 uur op het podium. Zes minuten later begonnen toeschouwers te wijzen naar iemand op het dak en te roepen dat er iemand lag. Crooks opende kort daarna het vuur, waarbij hij acht kogels afvuurde in minder dan zes seconden. Trump werd geraakt aan zijn oor en een 50-jarige man uit het publiek kwam om het leven. Crooks werd door een Secret Service-schutter vanaf een ander dak neergeschoten.

Oorspronkelijke Veronderstelling

Tijdens eerdere hoorzittingen in het Amerikaanse Congres werd aangenomen dat Crooks een uur voor de aanslag was opgemerkt. Nieuwe informatie heeft aangetoond dat hij ruim een half uur eerder was gezien.