© Pexels / Pixabay

5 jaar cel voor man uit Hoenderloo na schietpartij vanwege beledigende berichten

Een 47-jarige man uit Hoenderloo is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor poging doodslag en drugsbezit.

Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim 3.500 euro betalen aan het slachtoffer.

Schietpartij en Onderzoek

In oktober 2023 ontving de politie een melding van een schietpartij in Hoenderloo. Ter plaatse vond de politie het slachtoffer met meerdere schotwonden in de berm. Het slachtoffer verklaarde dat hij naar de woning van de verdachte was gegaan om te praten over beledigende berichten die hij eerder had ontvangen. Tijdens dit gesprek trok de verdachte een wapen en begon te schieten, wat resulteerde in verwondingen aan borst, rug, bil en onderarm van het slachtoffer. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werd cocaïne aangetroffen.

Ongeloofwaardige Verklaring

De verdachte ontkende te hebben geschoten en beweerde dat hij was overvallen door het slachtoffer en een andere man, waarbij het slachtoffer een vuurwapen bij zich zou hebben gehad. De rechtbank achtte deze verklaring ongeloofwaardig, gebaseerd op de verklaringen van het slachtoffer, een telefoongesprek van de verdachte na het incident, en een chatbericht waarin hij een foto van een vuurwapen stuurde met de aankondiging van zijn bedoelingen.

Poging Doodslag en Geen Noodweer

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van noodweer, aangezien de verklaring van de verdachte over de overval niet werd ondersteund door bewijs in het dossier. De rechter concludeerde dat de verdachte daadwerkelijk had geschoten en vond hem schuldig aan poging doodslag.

Straf en Schadevergoeding

De opgelegde gevangenisstraf van vijf jaar komt overeen met de eis van de officier van justitie. De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten en het strafblad van de verdachte, die eerder al drie keer was veroordeeld voor poging doodslag. De man moet daarnaast een schadevergoeding van 3.535 euro betalen aan het slachtoffer voor de geleden schade.