© Pexels / Pixabay

Tientallen Britse agenten gewond bij extreemrechtse aanval op moskee na wake doodgestoken kinderen

Gisteravond heeft een gewelddadige aanval plaatsgevonden op een moskee in Southport, kort na een wake ter nagedachtenis aan de drie jonge slachtoffers van een eerdere steekpartij.

De aanval verstoorde de herdenking en leidde tot aanzienlijke chaos en schade.

Relschoppers en Gewonden

Een woedende menigte gooide bakstenen en flessen naar de moskee en de aanwezige agenten. Tijdens de ongeregeldheden raakten 39 agenten gewond, waarvan 27 in het ziekenhuis werden opgenomen. Drie politiehonden liepen ook verwondingen op. De meeste agenten konden na behandeling weer naar huis, maar de schade en het letsel waren aanzienlijk.

Schade en Vernielingen

Tijdens de aanval werden verschillende auto’s op de parkeerplaats van de moskee beschadigd, en enkele voertuigen zijn in brand gestoken. De branden en beschadigingen hebben de veiligheidssituatie verder verslechterd.

Politie-inzet en Reactie

De politie heeft extra agenten ingezet en kreeg bijzondere bevoegdheden om mensen preventief te fouilleren en weg te sturen. Er wordt een oproep gedaan om beelden van de relschoppers te delen met de politie om de verantwoordelijken te identificeren en te vervolgen.

Reactie van Premier Starmer

Premier Keir Starmer heeft de aanval scherp veroordeeld en beloofd dat de daders “de volle kracht van de wet” zullen voelen. Zijn reactie onderstreept de ernst van het incident en de noodzaak voor rechtvaardigheid.

Onderzoek en Speculaties

De politie vermoedt dat de relschoppers mogelijk aanhangers zijn van de extreemrechtse English Defence League. Er circuleren geruchten over de identiteit van een verdachte, een 17-jarige, maar de politie benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn voor een terreurdaad.

Het motief van de verdachte is nog onbekend en de politie denkt dat hij mogelijk alleen heeft gehandeld. Er wordt opgeroepen om geen ongefundeerde speculaties over het incident te verspreiden.