Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Kopstuk aanslagen 9/11 (Twin Towers) gaat schuld bekennen in ruil voor levenslang

Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001, heeft besloten schuld te bekennen in ruil voor een levenslange gevangenisstraf.

Deze beslissing werd bekendgemaakt door het Pentagon en bevestigd door The New York Times.

Handlangers

Twee handlangers van Mohammed, die ook vastzitten in Guantánamo Bay, hebben een soortgelijke deal gesloten. Hierdoor ontlopen zij de mogelijkheid van de doodstraf.

Militaire Commissie

De schuldbekentenissen van de mannen zullen worden ingediend voor een militaire commissie in Guantánamo Bay. De eerste mogelijke datum voor deze bekentenissen wordt vanaf volgende week verwacht.

Brief aan Nabestaanden

De drie verdachten hebben alle aanklachten erkend, waaronder de moord op 2976 mensen tijdens de aanslagen. Nabestaanden van de slachtoffers zijn op de hoogte gebracht van de deal via een brief van de aanklager.

Aanslagen op 11 September

Op 11 september 2001 kaapten leden van al-Qaida vier vliegtuigen. Deze werden respectievelijk in de Twin Towers in New York, het Pentagon en Pennsylvania neergestort.

Marteling

Khalid Sheikh Mohammed werd in 2003 in Pakistan opgepakt en verbleef drie jaar in geheime CIA-gevangenissen. Tijdens deze detentie onderging hij zware martelingen, waaronder 183 sessies van waterboarding.

Juridische Vertraging

De martelpraktijken hebben de juridische procedures tegen Mohammed en andere terreurverdachten jarenlang vertraagd.

Osama Bin Laden

Osama Bin Laden, de oprichter van al-Qaida en de geestelijke vader van de aanslagen, werd in 2011 door Amerikaanse commando’s gedood in Pakistan.