© Pexels / Pixabay

20 jaar cel voor voormalige junta-leider van Guinee na misdaden tegen menselijkheid

Moussa Dadis Camara, de voormalige junta-leider van Guinee, is woensdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor misdaden tegen de menselijkheid.

Deze uitspraak volgt op zijn verantwoordelijkheid voor een fatale aanval op demonstranten in 2009.

Aanklacht en Verantwoordelijkheid

Camara wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van minstens 150 mensen tijdens een gewelddadige aanval op demonstranten in een stadion in Conakry. De slachtoffers waren tegenstanders van Camara’s junta en hadden geprotesteerd tegen zijn mogelijke kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. De aanval op het stadion resulteerde in een verschrikkelijke scène van geweld, waarbij mensen werden vermoord met machetes, neergeschoten, geslagen of verpletterd, en vrouwen verkracht.

Aanval op het Stadion

Op die fatale dag omsingelden militaire troepen het stadion, wat leidde tot een bloedbad. Het gebruik van traangas veroorzaakte een stormloop, wat de situatie verergerde en nog meer slachtoffers maakte. Het brute geweld dat door de junta werd ingezet, resulteerde in een van de ergste mensenrechtenschendingen in de recente geschiedenis van Guinee.

Ontsnapping en Heropname

Camara, die vorig jaar uit de gevangenis ontsnapte, werd later opnieuw gevangengenomen. Tijdens de rechtszaak ontkende hij elke betrokkenheid bij de misdaden waarvoor hij werd aangeklaagd. Zijn veroordeling is het resultaat van een langdurig juridisch proces waarin zijn rol in de tragische gebeurtenissen van 2009 werd onderzocht.

Andere Veroordelingen

Naast Camara werden ook zeven andere militaire commandanten schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Kolonel Moussa Tiegboro Camara werd veroordeeld tot twintig jaar cel, terwijl luitenant Aboubacar Sidiki Diakité een gevangenisstraf van tien jaar kreeg.

Deze veroordelingen markeren een belangrijke stap in de zoektocht naar gerechtigheid voor de slachtoffers van de gewelddadige repressie in Guinee.