Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

“Stelselmatige schokkende martelingen Palestijnse gevangenen door Israël”

Een recent VN-rapport heeft Israël beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen met betrekking tot Palestijnse gevangenen.

Het rapport schetst een schokkend beeld van marteling en mishandeling in Israëlische detentiecentra.

Marteling en Mishandeling

Volgens het VN-rapport werden Palestijnse gevangenen blootgesteld aan wrede behandelingen, waaronder blinddoeken, ketenen, en plaatsing in kooiachtige militaire centra, vaak gekleed in alleen luiers. Deze behandeling lijkt gericht op fysieke en psychologische onderdrukking.

Overlijdensgevallen

Het rapport vermeldt dat deze zware behandeling heeft geleid tot de dood van 53 gevangenen. De omstandigheden waaronder deze overlijdens hebben plaatsgevonden, worden als extreem zorgwekkend beschouwd.

Marteltechnieken

De gevangen genomen individuen zouden onder andere zijn onderworpen aan waterboarding, een marteltechniek die het gevoel van verdrinking nabootst, en blootgesteld aan agressieve honden. Deze technieken vormen een ernstige schending van de mensenrechten.

Ontbrekend Contact

Een bijkomend probleem was het verbod op contact met de buitenwereld. Dit gebrek aan communicatie droeg bij aan de verslechtering van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de gevangenen.

VN-Reactie

Volker Türk, de VN-mensenrechtenchef, heeft de beschuldigingen scherp veroordeeld als een ernstige schending van het internationaal humanitair recht. De VN vraagt om onmiddellijke maatregelen om de situatie te verbeteren en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Israëlische Reactie

Het Israëlische leger heeft aangekondigd de beschuldigingen te onderzoeken, maar heeft verder geen specifieke commentaren gegeven. In een reactie op het rapport wordt gemeld dat de Sde Teiman-basis in de Negevwoestijn, die in het rapport wordt genoemd, zal worden ontmanteld.

Het onderzoek naar deze ernstige beschuldigingen is nog aan de gang, en de internationale gemeenschap blijft alert op verdere ontwikkelingen en de implementatie van noodzakelijke hervormingen.