© Pexels

Cipier bekent schuld in zaak rond ‘doodgevroren’ gedetineerde Amerikaanse bajes

Een Amerikaanse cipier heeft schuld bekend in een zaak rond een gedetineerde die dood is gevroren in zijn cel.

Joshua Conner Jones, voormalig gevangenisbewaarder uit Alabama, heeft schuld bekend aan samenzwering om de rechten van een gedetineerde te schenden, met betrekking tot de dood van Tony Mitchell in 2023, en aan een aparte aanklacht van rechtenovertreding in verband met de mishandeling van een andere gedetineerde. Jones heeft een pleidooiovereenkomst getroffen met de aanklagers.

Dood van Tony Mitchell

Tony Mitchell, 33 jaar, overleed op 26 januari 2023, na twee weken naakt en blootgesteld aan de elementen in een betonnen cel te zijn vastgehouden. Bij aankomst in het ziekenhuis was zijn lichaamstemperatuur slechts 22 graden Celsius. Mitchell was naakt, nat, koud, en bedekt met uitwerpselen.

Behandeling en Omstandigheden

Tijdens zijn opsluiting lag Mitchell zonder mat of deken op de cementvloer, en vertoonde ernstige tekenen van onderkoeling en lethargie tegen het einde van zijn detentie. De bewakers ondernamen geen stappen om zijn verslechterende toestand te verlichten.

Onderzoek en Medeplichtigen

Volgens de pleidooiovereenkomst waren er vijf medeplichtigen betrokken bij de mishandeling die tot Mitchells dood leidde. Het onderzoek is nog steeds gaande en verdere aanklachten zijn mogelijk. Jones verklaarde: “Gezamenlijk hebben wij het gedaan. We hebben hem vermoord.”

Familie en Rechtszaak

De familie van Mitchell is geschokt door de erkenning van schuld en de omstandigheden rond zijn dood. Mitchell werd op 12 januari 2023 gearresteerd na een welzijnscontrole door zijn neef en werd later in een staat van geestelijke inzinking aangetroffen. Het Walker County-sheriffkantoor publiceerde een foto van Mitchell met een pistool.

Rechtszaak en Verdere Stappen

W Scott Brower, de verdediger van Jones, heeft geen commentaar gegeven op de pleidooiovereenkomst. De aanklager heeft ook nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.