© Pexels / Pixabay

Britse politie arresteert honderden personen na extreemrechtse gewelddadige demonstraties

De Britse politie heeft tot nu toe 378 mensen opgepakt in verband met de gewelddadige rellen van de afgelopen week. Dit aantal kan nog stijgen na verdere identificatie van de relschoppers.

Aard van de Rellen

De onrust werd aangewakkerd door rechts-radicale en rechtsextremistische demonstranten die met de politie en tegendemonstranten in confrontatie kwamen. Tijdens de rellen werden ook moskeeën en opvanglocaties voor asielzoekers aangevallen.

Oorzaak van de Onrust

De rellen begonnen na een steekpartij door een 17-jarige jongen in Southport, waarbij kinderen omkwamen. Valse berichten op sociale media beweerden dat de dader een islamitische asielzoeker was. De dader bleek echter geboren te zijn in Cardiff en is, voor zover bekend, geen moslim.

Reactie van de Politie

Gavin Stephans, voorzitter van de Britse politiechefs, benadrukt dat de focus van de politie ligt op het waarborgen van veiligheid en het bestrijden van misdaad, niet op het onderdrukken van protesten. Hij beschouwt de rellen als zinloos geweld en noemt de situatie een grote uitdaging voor de politie.

Gevolgen voor Agenten

Meerdere agenten zijn gewond geraakt tijdens de confrontaties met de relschoppers. Stephans noemt dit onacceptabel en benadrukt dat agenten niet naar hun werk gaan om aangevallen te worden.