Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Vrouw krijgt cel van rechtbank Noord-Holland na toedienen kalmeringsmiddel pleegdochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De veroordeling omvat onder andere het toedienen van het kalmeringsmiddel Diazepam aan haar pleegdochter, die destijds 12 jaar oud was. Daarnaast is de vrouw veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.

Toediening van Medicijnen

In januari 2020 werd de pleegdochter van de verdachte moe en suf bevonden tijdens een routinecontrole door een kinderarts. Later bleek uit ziekenhuisonderzoeken dat het meisje sporen van Diazepam in haar bloed had. De pleegdochter verklaarde aan Veilig Thuis dat zij dagelijks een blauw pilletje van haar pleegmoeder kreeg. De rechtbank beschouwt dit handelen als ernstige mishandeling, waarbij de verdachte het vertrouwen en de gezondheid van haar pleegdochter heeft geschaad.

Diefstal en Oplichting

De verdachte heeft ook haar bejaarde buurvrouw bestolen tussen 2018 en 2021. Ze maakte misbruik van de vertrouwensband die ze met de vrouw had opgebouwd door grote bedragen van haar bankrekening over te boeken naar haar eigen rekening. Daarnaast maakte ze gebruik van een valse naam om bij een bakkerij gebak te bestellen zonder te betalen. De bejaarde buurvrouw, toen 82 jaar oud, raakte hierdoor in ernstige financiële problemen.

Oordeel van de Rechtbank

De rechtbank acht de diefstal en oplichting door de verdachte ernstig en langdurig. De verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor haar daden en kwam met wisselende verklaringen. Het structurele en manipulatieve handelen van de verdachte, evenals de ernstige gevolgen voor haar slachtoffers, hebben geleid tot een hogere straf dan de door de officier van justitie geëiste anderhalf jaar.

Naast de gevangenisstraf moet de verdachte het geldbedrag aan de buurvrouw terugbetalen, een immateriële schadevergoeding aan haar pleegdochter betalen, en is een contactverbod opgelegd. De voorwaardelijke straf heeft een proeftijd van vijf jaar.