© Pexels

Voormalige directeur aangeklaagd na vijf doden in Amerikaanse gevangenis

Een ex directeur van een Amerikaanse gevangenis is aangeklaagd in verband met meerdere doden.

Randall Hepp, de voormalige directeur van de Waupun Correctional Institution in Wisconsin, heeft dinsdag niet schuldig gepleit aan de aanklacht van ambtsmisdrijf. Deze juridische stap komt te midden van groeiende parlementaire zorgen over de problemen binnen het gevangenissysteem van de staat.

Onlangs Overleden Gevangenen

Sinds juni 2023 zijn er vijf gevangenen overleden in de Waupun Correctional Institution. De meest recente overledene, Christopher McDonald, werd maandagochtend dood aangetroffen. McDonald, veroordeeld tot twee keer 999 jaar gevangenisstraf in 1993 voor moord, zou vermoedelijk zelfmoord hebben gepleegd. Het Dodge County Sheriff’s Office onderzoekt de omstandigheden van zijn dood.

Aanklachten en Onderzoek

Hepp, samen met acht andere medewerkers van de inrichting, werd in juni aangeklaagd voor misbruik en wanbeheer in verband met de dood van twee gevangenen. Deze sterfgevallen betroffen een gevangene die in oktober overleed aan een beroerte en een andere die in februari stierf door ondervoeding en uitdroging. Hepp, die zijn functie eerder had neergelegd, wordt specifiek beschuldigd van een ambtsmisdrijf gerelateerd aan deze gevallen.

Verdere Ontwikkelingen

Naast de aanklacht tegen Hepp zijn er nog acht andere medewerkers aangeklaagd. Twee andere gevangenen stierven door zelfmoord en een overdosis drugs. Hoewel er voor deze sterfgevallen nog geen aanklachten zijn ingediend, is er een federale onderzoek gaande naar een mogelijke smokkelbende binnen de inrichting. Tevens loopt er een federale rechtszaak ingediend door gevangenen in oktober over de bewering van onmenselijke omstandigheden binnen Waupun Correctional Institution.

Reacties en Verdere Stappen

Hepp’s advocaat, Robert Webb, heeft geweigerd commentaar te geven op de zaak. De rechtszaak en het verdere onderzoek zullen naar verwachting meer inzicht bieden in de omstandigheden binnen de Waupun Correctional Institution en de betrokkenheid van Hepp en andere medewerkers bij de recente sterfgevallen.