Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gedetineerde geëxecuteerd in eerste uitvoering doodstraf sinds 2010

Op donderdagmorgen werd Taberon Dave Honie, een 48-jarige man uit Utah, ter dood gebracht door middel van een dodelijke injectie.

Dit markeert de eerste doodstraf in Utah sinds 2010. De uitvoering begon om 12:25 uur Mountain Time en duurde ongeveer 17 minuten. Honie kreeg twee doses pentobarbital toegediend.

Veroordeling en Achtergrond

Honie was veroordeeld voor de moord op Claudia Benn, de moeder van zijn vriendin en grootmoeder van zijn huidige dochter, Tressa. De moord, waarbij Benn’s keel werd doorgesneden, vond plaats in juli 1998. Deze zaak heeft jarenlang juridische en publieke aandacht getrokken.

Laatste Momenten en Woorden

Tijdens de uitvoering begon Honie te zwaaien met zijn voet en sprak hij de woorden “Ik hou van je” naar zijn familieleden die in de getuigenkamer aanwezig waren. Terwijl hij nog bij bewustzijn was, draaide Honie zijn hoofd om het gevangenispersoneel te bedanken voor hun zorg voor zijn familie.

Persverklaring

Na de uitvoering verklaarde directeur Bart Mortensen dat Honie zijn hoofd draaide om het personeel te bedanken, voordat hij bewusteloos raakte. De doodstraf is een belangrijk moment in Utah’s strafrechtsysteem, dat sinds 2010 geen uitvoeringen van executies meer heeft gehad.