© Pexels

Donald Trump klaagt Amerikaanse ministerie van Justitie aan en eist 100 miljoen

Donald Trump heeft aangekondigd het Amerikaanse ministerie van Justitie aan te klagen en eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro). Dit meldt Fox News op 12 augustus 2024.

Reden voor Klacht

Trump beschuldigt het ministerie van politieke vervolging in verband met de inval op zijn landgoed Mar-a-Lago in 2022. Deze inval vond plaats omdat Trump ervan werd verdacht geheime documenten te hebben achtergehouden na zijn vertrek uit het Witte Huis.

De Inval

In augustus 2022 doorzocht de FBI Mar-a-Lago omdat Trump documenten had moeten overdragen aan de National Archives, wat hij niet had gedaan. Deze inval leidde tot een grote betrokkenheid van Trump-aanhangers bij zijn resort.

Juridische Ontwikkelingen

In juli wees rechter Aileen Cannon, die door Trump was benoemd, alle aanklachten tegen hem af. Cannon oordeelde dat de benoeming van speciaal aanklager Jack Smith niet volgens de regels was verlopen.

Trump’s Rechtszaak

Nu de aanklachten zijn verworpen, stapt Trump zelf naar de rechter. Zijn advocaat stelt dat de inval niet gerechtvaardigd was en dat de top van de FBI en de minister van Justitie verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de vermeende schade.

Reactie van het Ministerie van Justitie

Het ministerie van Justitie heeft 180 dagen om te reageren op de eis van Trump. Indien er geen reactie komt, zal Trump een rechtszaak aanspannen in Florida tegen het ministerie.