© Crime-Nieuws.nl

Tot 8 jaar cel geëist voor gewapende berovingen na afspraken via Marktplaats

In 2023 vonden vijf berovingen plaats in Maarheeze, Best, Uden en het Limburgse Horst. Een 27-jarige man, een 25-jarige vrouw en een minderjarig meisje worden door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor deze overvallen. Vandaag moesten zij zich voor de rechter verantwoorden.

Manier van Werken

Het drietal gebruikte steeds dezelfde modus operandi. De mannelijke verdachte reageerde op advertenties van nieuwe smartphones op verkoopplatformen. Na het maken van een afspraak voor de overdracht bij de slachtoffers thuis, werd de telefoon afgenomen. Bij drie van de overvallen was hij vergezeld door een van de twee vrouwelijke verdachten. Voordat hij de woning verliet, bedreigde hij de slachtoffers met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, waarbij hij dreigde terug te komen als de politie werd ingeschakeld.

Bewijs en Bekentenissen

Op basis van verklaringen van slachtoffers en getuigen, camerabeelden en computeronderzoek werden de verdachten aangehouden. Tijdens een woningdoorzoeking bij de mannelijke verdachte werden onder andere een gasdrukwapen en een pistool aangetroffen. Zowel hij als een vrouwelijke medeverdachte legden bekennende verklaringen af bij de politie.

Gevoel van Onveiligheid

Het OM acht de berovingen extra ernstig omdat ze een groot gevoel van onveiligheid hebben veroorzaakt bij de slachtoffers. De officier van justitie beschreef de impact van de overvallen: “Slapeloze nachten, voortdurend angstig zijn en extra beveiliging van de woning: dit is wat de slachtoffers hebben ervaren. Een verkoop van een telefoon op Marktplaats heeft nog steeds gevolgen voor hun dagelijks leven.”

Eiser en Strafeisen

Het OM eist 8 jaar gevangenisstraf tegen de mannelijke verdachte en 15 maanden cel tegen de meerderjarige vrouwelijke verdachte. Tegen de minderjarige vrouwelijke verdachte is 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie en 180 uur werkstraf geëist. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.